Dünya Kupası’nda Eşcinsellik Tartışmaları

2022 yılının sonbaharında Katar’da düzenlenecek olan Dünya Kupası ile alakalı olarak tartışmaların ardı arkası kesilmiyor. Turnuvanın Katar’da düzenleneceğinin açıklanmasıyla başlayan tartışmalardan sonra tarihinden Katar’daki inşaat haberlerine kadar pek çok konuda birçok tartışma yaşanmıştı. Bununla birlikte gündemdeki son konu şeri hükümlere göre yönetilen ülkede eşcinsel futbolseverlerin nasıl korunacağı. Öte yandan bu konuyla alakalı olarak Katar hükümeti pek taviz vermeyecek gibi görünüyor.

Zincirin Son Halkası

Bu senenin sonunda Katar’da düzenlenecek olan Dünya Kupası ile alakalı tartışmaların ardı arkası kesilmiyor.

Zaten ilk olarak futbol kültürü olmayan bir ülkeye verilmesi nedeniyle tartışılmaya başlanan organizasyon, FIFA ile alakalı eleştirilerin de artmasına neden olmuştu. Bununla birlikte Katar’da yaşanan işçi cinayetleri ve skandallarla birlikte işlerin rengi daha da bozulmuştu.

Öte yandan turnuvanın sonbaharda düzenlenecek olmasından kaynaklı geleneğine aykırı bir şekilde hareket edildiğine dair eleştiriler, bir de statlara dev klimalar yapılması nedeniyle daha da büyüdü. Çevre ve iklim eylemcileri Katar’da bu bağlamda tam anlamıyla bir katliam yaşandığını iddia ediyorlar.

Ancak bu tartışmalar bir şekilde sonuçsuz kalıyor zira FIFA bu dakikadan sonra geri adım atmıyor. Bilakis Dünya Kupası tarihi organizasyonunun en iyi deneyiminin Katar’da yaşanacağını iddia eden kurum bununla birlikte futbolseverleri önyargılı olmamaya davet ediyor.

Ancak son zamanlarda başlayan eşcinsel futbolsever tartışması kazanın daha da kaynamasına neden olacak gibi görünüyor. Katar şeri hükümlerle yönetilen bir ülke olduğu için eşcinsel faaliyetler yasaklanmış durumda.

Bununla birlikte LGBTİ hareketinin simgesi haline gelen gökkuşağının flamalarda ve bayraklarda kullanılmasına müsaade edilmeyeceğinin belirtilmesi futbolseverlerle turnuva organizatörlerini karşı karşıya getirmiş durumda.

28 Günlük İnanç

Katarlı yetkililer ülkenin inancını 28 günlüğüne değiştiremeyecekleri için bu gibi faaliyetlerin çatışma yaratabileceğini savunuyorlar. Kendileri adına bu konuda bir problem olmasa bile Katar’daki herkesin kendileri kadar hoşgörülü olamayacağını ifade eden yetkililer bu nedenle gökkuşağı flamaları konusunda kesin bir dille konuşmaktan sakınmıyorlar.

Buna karşın Dünya’nın ileri gelen LGBTİ örgütleri ise gökkuşağı bayrağı sergilemiyor olsalar bile heteroseksüel olmayan insanların sadece görünüşleri nedeniyle bu hoşgörüsüzlükten etkilenebileceğinden endişeliler.

FIFA’yı bu konuda harekete geçmeye çağıran örgütler bu bağlamda istedikleri cevabı alamayacaklar gibi görünüyor. Açıkçası FIFA’nın eleştirilmesindeki en temel sebep olan para sevdası burada da kendisini gösteriyor.

FIFA bir şekilde bu kadar tartışmalı bir organizasyonun bu tartışmalarında taraf olmamak adına tabiri caizse kulağının üstüne yatıyor. Bir yandan da Rusya-Ukrayna savaşıyla alakalı olarak bir yaptırım uygulamak zorunda olan kuruluşla alakalı tartışmaların kesilmemesinin bir nedeni de FIFA’nın tam olarak FIFA olması.

Tarih boyunca her zaman çeteleşmeye yönelik hareketleri ve futbolu bir sektör olarak görmesi nedeniyle eleştirilen FIFA bu politik doğrucu iklimde nasıl bir tavır izleyecek şimdiden merak konusu.