Ukrayna Dünya Kupası Tartışmalarına Sert Çıktı

Dünyanın son birkaç aylık gündeminin ilk sırasında Ukrayna ile Rusya arasında devam eden savaş yer alırken, futbolda da Dünya Kupası’na bu durumun nasıl yansıyacağı konuşuluyor. Gerek FIFA gerekse UEFA bu savaşta Ukrayna’nın tarafında saf tuttukları için Rusya kulüplerine yaptırım uygulamaya devam ediyorlar ancak futbolun en büyük organizasyonu konusunda Ukrayna’ya pozitif bir ayrımcılık uygulanıp uygulanmaması gerektiği konusunda tartışmalar sürüyor. Bununla birlikte geçtiğimiz günlerde Liverpool efsanesi Kenny Dalglish’in Ukrayna’nın kupaya direkt olarak katılabilmesine dair açıklama yapmasından sonra konuyla alakalı yorumlarını belirten Futbol Federasyonu bu duruma çok sert bir çıkış yaptı.

Hakkaniyetli Kazanım

Dünya’nın gündeminde uzun bir süredir devam eden Rusya-Ukrayna savaşı ilk sırada yer alıyor ve ne yazık ki bu çatışma devam ettikçe bu gündem de değişmeyecek gibi görünüyor.

Bununla birlikte hayatın her alanını etkileyen savaşın futbolu da diğer sporları da etkilediği kesin. Hakeza oyuncular da bu durumdan etkileniyor. Futbolun en büyük aktörleri olan FIFA ve UEFA bu savaşla alakalı olarak Ukrayna’nın yanında saf tuttuklarından bu yana Rus takımlarına ardı arkası kesilmeyen yaptırımlar uygulanmaya devam ediliyor.

Öte yandan Dünya’nın en büyük uluslararası futbol organizasyonu olan Dünya Kupası’na da çok az bir süre kaldı ve bu turnuvada savaşa dair nasıl bir politika izleneceği merak konusu. Zira Rusya turnuvadan men edildi ancak Ukrayna’daki durumla alakalı olarak ülkeye pozitif ayrımcılık uygulanmasını tavsiye edenler var.

Örneğin Liverpool’un efsane isimlerinden Kenny Dalglish Ukrayna Milli Takımı’nın Dünya Kupası’na direkt olarak katılması gerektiğini savunuyor. Ancak Ukrayna Futbol Federasyonu bu konuda ne Dalglish’e ne de bir başka futbol figürüne katılmıyor.

Merhamet İstemiyoruz

Ukrayna Futbol Federasyonu Başkanı Andriy Pavelko, Ukrayna Milli Takımı’nın Dünya Kupası’na direkt katılım hakkı kazanmasına dair tartışmaları gereksiz ve yersiz buluyor.

Fransa’nın ve dünyanın en önde gelen spor gazetelerinden biri olan L’Equip gazetesine açıklamalarda bulunan Pavelko, Ukrayna’nın kimseden merhamet istemediğini ve dünyanın en büyük futbol turnuvasına katılmayı hak etmesi gerektiğini savunuyor.

Askerlerin de İskoçya ile oynanacak müsabakadan galip ayrılmaları gerektiği düşüncesine katıldığını dile getiren Ukrayna Futbol Federasyonu Başkanı, eğer bu bağlamda bir fırsat bulunabilirse yurtdışında yer alan oyuncuların da kendilerine katılacağını ifade etti.

Hatırlanacağı üzere Ukrayna ile İskoçya arasında Dünya Kupası Play-Off müsabakası oynanacaktı ancak çıkan savaş neticesinde bu müsabaka 3 ay ileriye ertelenmişti. Rusya’nın da diskalifiye edilmesi sonrasında iyice karışık hale gelen elemelerin bu taraftaki ayağı Haziran ayında oynanacak.

Bununla birlikte bir değişiklik olmaması durumunda müsabaka UEFA Başkanı Aleksander Ceferin’in de memleketi olan Slovenya’da oynanacak. Turu geçen takım Dünya Kupası biletini cebine koyabilmek adına bu sefer Galler ile oynayacağı müsabakadan da galip ayrılmak zorunda olacak.