UEFA Uluslar Ligi

UEFA Uluslar Ligi nedir? İlk çıktığı andan beri futbolseverlere tam olarak ne olduğu aktarılamayan bu ligde gruplar, puan tabloları, hatta gruptan düşme ya da üst gruba yükselme bile var. Yine de seyircilerin ne olup bittiği dahası bunların neden olduğu konusunda pek de bir fikirleri yok. UEFA, kendisi yaptığı açıklamada hazırlık maçlarının heyecanını artırmak, bunları daha sistematik hale getirmek, rekabet ortamını artırıp hazırlık maçlarına daha ciddi bir hava vermek için UEFA Uluslar Ligi adı altındaki bu turnuvayı düzenlediğini açıklıyor. Ancak ne taraftarlar ne de takımlarda böyle bir intiba pek de uyanmışa benzemiyor. Hatta aksine, sonucunda tam olarak ne elde edileceği bile idrak edilememiş bir turnuvanın gereğinden fazla ciddiye alınmasından şikayet eden oyuncular, ülkeler bile mevcut.

UEFA Uluslar Ligi Formatı

55 ülkenin katıldığı bu ligin formatına biraz göz atalım; Öncelikle A, B C ve D olmak üzere 4 farklı grup söz konusu. A liginde 12, B liginde 12, C liginde 15 ve D liginde ise 16 takım yer alıyor. A, B, C ve D liglerinin her biri de kendi içerisinde takım sayısına göre üçerli ya da dörderli gruplara ayrılıyorlar. A Liginin grup birincileri kendi aralarında UEFA Uluslar Ligi şampiyonu olabilmek için ayrıca bir final oynuyorlar. Diğer yandan B, C ve D gruplarının birincileri bir üst lige yükselirken grup sonuncuları da D ligine düştü. C grubunda en kötü grup 3.sü de yine takım sayısındaki farklılık nedeniyle D grubuna düşüldü.

Ancak şuraya kadar anladığınızı düşündüğümüz bu format da değiştirildi ve 2020 2021 sezonunda A, B ve C grupları 16 takımlı olacak şekilde planlandı. D grubu ise kalan 7 takımdan oluşturuldu. BU değişikliğe göre A, B, C grupları kendi içlerinde dörder takımdan oluşan dört gruba bölündü. D ligi ise biri dört biri üç takımlı olacak şekilde 2 gruba ayrıldı. Alt gruba düşme, üst gruba yükselme ise korundu.

UEFA Uluslar Ligi

Türkiye’nin Uefa Uluslar Ligi’ndeki Durumu

Türkiye şu an UEFA Uluslar Ligi’nde C grubunda. Yani hayli kötü bir noktada. D ligindeki takımların Letonya, Moldova, Andora, Malta, Estonya, San Marino, Lihtenştayn olduğunu düşünürsek seviyenin ne olduğu konusunda da bir fikriniz olur zannediyoruz Yani futbolun neredeyse hobi amaçlı oynandığı ülkeler bunlar ve buradaki futbolcularının çoğu hayatlarını profesyonel futbol oynayarak değil de başka işlerle kazanmaktalar zaten. Neyse ki bizim C liginden D ligine düşme ihtimalimiz yok denecek kadar az. C Liginin 1. grubunda Lüksemburg, Faroe Adaları ve Litvanya ile aynı grupta olan Türkiye lider durumda. 3 maçta 9 puan toplayıp 12 gol atan Türkiye henüz gol yemedi. Bu sezonun sonunda da B ligine yükselmesine kesin gözüyle bakılıyor. Ama bizce asıl soru şu; zaten neden C ligine düştük?