FİFA Dünya Kupası’nı 2010 yılında, daha önce bu organizasyona hiç ev sahipliği yapmayan Afrika kıtasında düzenleyeceğini açıkladı.
Afrika kıtasında yer alan 5 ülke bu organizasyona ev sahipliği yapmak için başvuruda bulundu. Fas, Mısır, Güney Afrika, Libya / Tunus. Bu ülkelerden Tunus oylamanın yapılmasına 1 hafta kala çekildiği açıkladı. Libya ise gerekli şartları yerine getiremediği için oylamaya dahil edilmedi. Mısır’ın oy alamadığı seçimlerde, Fas 10 oy aldı. Güney Afrika ise 14 oy alarak 2010 Güney Afrika Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmaya hak kazandı.
2010 Güney Afrika Dünya Kupası, Afrika’da yapılan ilk ve tek Dünya Kupası olma özelliğini taşıyor.
2010 Güney Afrika Dünya Kupası’nda tribünlerde çalınan Güney Arfika’ya özgü bir üflemeli çalgı olan Vuvuzelalar çok tartışıldı. Yüksek ses çıkaran bu çalgılar maçlar boyunca çalındılar. Bazı kesimler bu çalgının yasaklanmasını isteseler de turnuva boyunca vuvuzelalar ses getirmeye devam ettiler.
2010 Güney Afrika Dünya Kupası Katılımlar
Asya: Avustralya, Japonya, Kuzey Kore, Güney Kore
Afrika: Cezayir, Kamerun, Fildişi Sahili, Gana, Nijerya, Güney Afrika ( ev sahibi statüsü )
Orta ve Kuzey Amerika: Honduras, Meksika, ABD
Güney Amerika: Arjantin, Brezilya, Şili, Paraguay, Uruguay
Avrupa: Danimarka, Fransa, Yunanistan, Hollanda, Sırbistan, Slovenya, İsviçre, İngiltere, Almanya, İtalya, Portekiz, Slovakya, İspanya.
2010 Güney Afrika Dünya Kupası İstatistikler
Turnuvada 4 farklı ülkeden 4 oyuncu gol kralı oldu. Almanya’dan Thomas Müller, İspanya’dan David Villa, Hollanda’dan Wesley Sneijder ve Uruguay’dan Diego Forlan attıkları 5’er gol ile turnuvada gol krallığını paylaştılar.
Asist krallığında ise 5 isim göze çarptı. Bunlar; Brezilya’dan Kaka; Almanya’dan Mesut Özil,Thomas Müller ve Bastian Schweinsteiger, Hollanda’dan Dirk Kuyt yaptıkları 3’er asist ile takımlarına katkı sağladılar.
Trunuva’nın en iyi oyuncusu Uruguay’lı forvet Diego Forlan seçildi.
Turnuvada oynanan 64 karşılaşmada 145 gol atıldı. Maç başına gol ortalaması yaklaşık olarak 2.27 olarak gerçekleşti.
Turnuvayı Hollada’yı 1-0 yenmeyi başaran İspanya kazandı. Bu İspanya’nın tarihinde kazandığı ilk Dünya Kupası şampiyonluğu oldu. İspanya’ya Final’de kaybeden Hollada ikinci, Almanya üçüncü, Uruguay ise turnuvayı dördüncü olarak bitirdi.