Dünyanın en büyük futbol organizasyonlarından biri olan Dünya Kupası’nın 2022 edisyonu Katar’da oynanacak. Büyük turnuvanın katılmasına 9 ay gibi bir süre kaldı ancak Katar’ın turnuvaya ev sahipliği yapacağının açıklanmasından bu yana her gün bir başka tartışma ortaya çıktı. Buna rağmen çok ciddi bir bilet talebi yapılan 2022 Dünya Kupası’nda taraftarların en büyük endişelerinden birisi alkol ve eşcinsellik gibi konularda normal şartlarda muhafazakâr ve katı bir ülke olan Katar’ın Dünya Kupası’nda bu konuları nasıl ele alacağı.
Bitmeyen Tartışmalar
Futbolun en büyük organizasyonlarından birisi olan Dünya Kupası, 2022 yılının sonbahar aylarında Katar’da oynanacak ancak turnuva daha şimdiden tarihin en tartışmalı Dünya Kupası organizasyonlarından birisi olmaya aday.
Turnuvanın Katar’da yapılacak olması, Katar’ın sosyolojik durumu, yeni stadyumlar yapılırken yaşanan iş cinayetleri ve daha birçok tartışma daha turnuva başlamadan vuku buldu. Bununla birlikte artık tüm hazırlıklar yapıldı ve turnuvanın başlamasına 9 ay gibi çok kısa bir süre kaldı. Goal.com’un haberine göre turnuvaya katılamayan ülkelerden dahi çok ciddi bir bilet talebi var. Ancak turnuva yaklaştıkça başka endişeler de ortaya çıkıyor.
Örneğin ülkede katı bir şekilde yasak olduğu bilinen alkol satışı ve tüketimin yanı sıra eşcinsel insanlara nasıl muamele edileceği taraftarlar için bir endişe konusu. Bir futbol organizasyonundan çok daha fazlası olarak görülen Dünya Kupası aynı zamanda şenliklere de ev sahibi yapması istenen bir organizasyon.
Taraftarlar Katar’da bu şenlik havasının oluşamayacağından endişeli ve ülkede eğlenceye ne kadar müsaade edileceğine dair kuşku duyuyorlar. Tüm bu tartışmalara rağmen 8 Şubat’ta biten ilk etap bilet başvurularında yaklaşık FIFA‘dan 17 milyon bilet talep edildiği ifade ediliyor.
Katar Umutlu
Turnuvanın yetkili isimlerinden birisi olan Fatma Al-Nuaimi ise Los Angeles Times gazetesine verdiği demeçte endişelere dair umutlu bir tavırla açıklamalar yaptı.
Katar’ın Dünya Kupası sırasında alkol ve eşcinsellik gibi ülkede yasak olan konulara dair bir yasa değişimine gidip gitmeyeceği belli değil. Bununla birlikte Al-Nuaimi yasalarla alakalı bir ifadede bulunmasının yanlış olacağını ancak heteroseksüel ya da değil turnuva için Katar’a gelen herkesin eşit muamele göreceğini dile getiriyor.
2022 Dünya Kupası’nı kazandıktan sonra birçok başka organizasyona da ev sahipliği yaptıklarını hatırlatan Al-Nuaimi, buna rağmen ayrımcılığa maruz kalan ya da güvensiz hisseden bir örneğin gündeme gelmediğinin altını çiziyor.
Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmanın Katar’da birçok konuda olumlu anlamda değişikliğe gidilmesine yardımcı olduğunu ifade eden İletişim Direktörü, bu değişikliklerin organizasyon esnasında taraftar deneyimine de dönüşeceğini savunuyor.
Katar’da özellikle stadyum inşaları sırasında pek çok tartışma çıkmış ve çalışmalarda görev yapan sözleşmeli işçilerin hak ve özgürlüklerini kısıtlayan Kafala sisteminin kaldırılmasına karar verilerek işçilerin hakları güvence altına alınmıştı.
FIFA, bilet satışının ikinci etabında çok daha fazla talep bekliyor.