Türkiye Milli Takımı Portekiz karşısında oynadığı maçtan mağlup ayrılınca Dünya Kupası’na gitme şansını kaybetti ve bu durum EURO2020 ile başlayan kötü sürecin zirve yapmasına neden oldu. Bununla birlikte EURO2020’yi şampiyon olarak tamamlayan İtalya da Ay Yıldızlılarımız ile aynı Play-Off grubunda yer alan bir takımdı ve bu yoldan çıkması en muhtemel takım olarak gösteriliyordu. Ancak Çizme’nin Kuzey Makedonya’ya elenmesi ve Final müsabakasında Portekiz’in Makedonları mağlup etmesi sonrasında Dünya Kupası’na adını yazdıran ülke Portekiz oldu. İtalya’nın yaşadığı kaderi tarihte ilk kez yaşayan ve Avrupa Şampiyonu unvanıyla mücadele etmesine rağmen Dünya Kupası’na katılamayan ilk takımsa Çekoslovakya’ydı.
İlk Kazazede
Futbolun gözü kulağı artık Katar’da düzenlenecek olan 2022 Dünya Kupası’nda ve grupların, maskotun ve hatta turnuva şarkısının dahi açıklandığı bir döneme girildi.
Bununla birlikte Türkiye’nin de mücadele ettiği Play-Off eleme gruplarında en sürpriz sonucu alan İtalya, Kuzey Makedonya’ya mağlup olarak Dünya Kupası’na gitme şansını kaçırdı. Son Avrupa Şampiyonu olan Gök Mavili takımın bu kaderi yaşamış olmasıysa yaşı büyük olan futbolseverlere 1976 Avrupa Şampiyonası Şampiyonu Çekoslovakya’yı hatırlattı.
1976 Avrupa Futbol Şampiyonası, kıtaya yeni bir şampiyon kazandırmasının yanında Panenka penaltısıyla da unutulmaz bir turnuva olarak tarihe geçti. Organizasyon sonunda mutlu sona ulaşan ekip, final mücadelesinde Batı Almanya’yı mağlup eden Çekoslovakya oldu.
Zafer sarhoşu Çekoslovakya, 1978 Dünya Kupası Elemeleri 7. Grup’ta İskoçya ve Galler ile eşleşti.
Grupta çıktıkları 4 maçta 2 galibiyet ve 2 mağlubiyet alan Çekoslovaklar, İskoçya’nın ardından ikinci olarak Arjantin biletini kaçırdılar.
Bahsedildiği gibi 1976’da oynanan Avrupa Şampiyonası’nın en büyük simgelerinden birisi Panenka penaltısı olmuştu. O zamana kadar denenmeyen veya denendiyse de bilinmeyen bu tarzın sahibi de vuruşa adını veren Antonin Panenka’ydı.
1976 Avrupa Şampiyonası Finali’nde Batı Almanya ile karşı karşıya gelen Çekoslovakya, normal süresi 2-2 biten maçın uzatmalar sonucunda da eşitliğini bozamayınca penaltı hesapları yapmaya başlamıştı. Batı Almanya gibi güçlü bir takım karşısında 120 dakika kora kor verilen mücadeleden sonra işin penaltılara kalması da aslında futbolun bir azizliğiydi.
İlk üçer penaltıları iki takım oyuncuları da gole çevirmeyi başardı. Jurkemik’in Çekoslovakya’nın dördüncü penaltısında golü bulmasının ardından Uli Hoeneß, Batı Almanya’nın dördüncü penaltısını üstten dışarı attı. Son penaltı için topun başına gelen Panenka, golü atması halinde ülkesine Avrupa şampiyonluğu getirecek kritik penaltıyı, sol tarafa yatan kaleci Sepp Maier’in ulaşamayacağı şekilde kalenin ortasına doğru hafifçe havalandırarak kullandı. Bu estetik vuruş daha sonra Panenka’nın adıyla “Panenka penaltısı” olarak anılmaya başladı.
İran Devrede
Bununla birlikte Katar’da düzenlenecek olan Dünya Kupası pek çok açıdan tartışmalı ve bu tartışmaların da kendine göre heyecanlar yarattığını dile getirmek yanlış olmaz. Son haftalarda eşcinsellerle alakalı tartışmaların odağında olan organizasyonla alakalı olarak gündeme gelen turnuvada Ortadoğu’da yer alan ülkelerin nasıl tanıtılacağı merak konusu.
Öte yandan Katar’ın komşusu olan İran da bu büyük turnuvayla alakalı olarak çalışmalarına devam ediyor. İranlı yetkililer yüz binlerce Dünya Kupası taraftarının İran’da kalmasını beklediğini söylüyorlar. İran Karayolları Bakanı, yabancı turistlerin ve futbolseverlerin boş zamanlarını kaliteli değerlendirebilmeleri adına İran’da yapılacak çalışmalarla coğrafyayı hareketlendirmek çabasında olduklarını dile getirdi.