Dünya Kupası Anlaşmazlığı

Türkiye’deki futbol iklimi git gide karışadursun Dünya futbolu için de durum pek farklı gözükmüyor. Bilindiği üzere özellikle 2021’in başından bu yana FIFA’nın Dünya Kupası’nı 2 senede bir yaparak her seneye bir majör futbol organizasyonu şeklinde takvimi düzenlemek istediği konuşuluyordu.

Bu konuyla alakalı çeşitli futbol otoriteleri olumlu veya olumsuz eleştirilerini yaptılar ancak bu ihtimalin gün geçtikçe ciddileşmesi, öneriyi doğru bulmayan Futbol Federasyonlarını tavır almaya zorlayacak gibi gözüküyor.

Hatırlanacağı üzere FIFA Futbol Gelişim Direktörü Arséne Wenger de bu konuyla alakalı fikirlerini ifade etmiş ve 2026 Dünya Kupası’nın 48 takımla oynanacağını açıklamıştı. Basında yer alan haberlere göre, Avrupa’daki bazı futbol federasyonları turnuvanın iki senede bir oynanması teklifinin kabul edilmesi ihtimalinin gerçekleşmesi durumunda FIFA’dan ayrılacak.

FIFA’nın Israrı Sürüyor

Gianni İnfantino başkanlığındaki FIFA, futbolda hangi büyük organizasyon veya nasıl bir gündem olursa olsun Dünya Kupası’na yönelik yaptıkları 2 senede bir teklifini durmadan gündemde tutmaya devam ediyorlar.

Her yaz bir küresel veya kıtasal turnuvanın oynanmasıyla futbola azalan ilginin artacağını savunan FIFA, bu teklifi federasyonlara da sunmayı planlıyor. Ancak bu konuda çok ciddi bir hilafet var ve bu hilafet teklifi sunan en büyük futbol organizasyonu FIFA ile en büyük ikinci organizasyon olan UEFA arasında yaşanıyor.

FIFA, Dünya Kupası 2 senede bir düzenlenirse organizasyona ev sahipliği yapacak ülke sayısının artmasıyla yerele de ulaşabileceklerini ve takvimin düzenlenmesiyle Milli maç yükünün azalacağını savunurken, UEFA oyuncuların bu durumdan rahatsız olacağını ifade ediyor.

Olası bir teklifin kabul edilmesi durumunda bu anlaşmazlığın iki aktörü FIFA ve UEFA’nın organizasyonlarının 2028 senesinde çakışması riski de bulunuyor. Hatırlanacağı üzere Türkiye Futbol Federasyonu da bu teklife sıcak bakmadığını açıklamıştı.

Futbola İlgi Neden Azalıyor?

Bu teklifin FIFA tarafından sunulması çok sürpriz bir gelişme değil. Çok uzun bir süreden beri futbola olan ilginin belirsiz bir oranda azaldığı ve bu azalmanın özellikle Milli Takım maçlarını etkilediği bilinen bir gerçek.

Ancak FIFA’nın bu teklifi ısrarla yapıyor olması, samimi ve tek bir şekilde futbola olan ilginin artmasını sağlamak amacıyla da yapılmıyor. Pandemi dönemiyle iyice gelişen tüketim kültürüne ayak uydurmak isteyen FIFA, aslında bir anlamda insanların film yerine maç izlemesini istiyor da denebilir.

Messi, Mbappe gibi oyuncuların her sene ve her yaz sahnede olmasının ilgiyi arttıracağını savunan FIFA, bunu açık seçik bir şekilde ifade etmeseler de, gelecek gelir nedeniyle de iştahlanıyor. Ancak futbola ve özel olarak milli takımlara azalan ilgi bu tarz müdahalelerle tekrar artar mı sorusuna kesin bir evet demek de mümkün değil.

Kulüp takımları artık çok daha önemseniyor ve çoğu taraftar da milli takım turnuvalarında kendi ülkesinin takımı dışında tanıdığı futbolcuların yoğunluklu olduğu, iyi futbol oynadığını düşündüğü milli takımı destekleyebiliyor.

Futbol gündemine bomba gibi düşen Avrupa Süper Ligi fikrine çok şiddetli bir şekilde karşı çıkan taraftarların Dünya Kupası’nın 2 senede bir olmasına dair bu kadar şiddetli bir itirazda bulunmamaları kulüp-milli takım dengesinin ne kadar bozulduğuna dair ciddi bir işaret.

FIFA’nın bu teklifine Olimpiyat Komitesi başta olmak üzere birçok farklı organizasyon da itiraz etti ancak azımsanmayacak en büyük şikayet kuvvetle muhtemel oyunculardan gelecek.

Hatırlanacağı üzere en son Uluslar Ligi maçından sonra Belçika kalecisi Courtois, durmadan maç yapmaktan bunaldıklarını ve düzenin yanlış işlediğini ifade etmiş ve futbolcuların birer robot olmadığını söyleyerek şikayette bulunmuştu.

Sonuç olarak FIFA çok ciddi bir şekilde bastırıyor olsa da oyuncu kozunu elinde bulunduran UEFA bu üstü kapalı savaşın kazananı olmaya daha yakın gibi duruyor.