2022 Dünya Kupası Ev Sahibi Katar’ı Tanıyalım

Katar Coğrafi Konum

Katar’ın tek kara sınırındaki komşusu Suudi Arabistan’dır. Ülkenin diğer tarafında ise Basra Körfezi yer almaktadır. Katar ülkesinin kuzeybatı kısmında Bahreyn, batı kısmında ve güney kısmında Suudi Arabistan, doğu kısmında Birleşik Arap Emirlikleri ve kuzey kısmında ise İran bulunmaktadır. Genellik ile alçak düzlüklerden oluşan ülke kum ile örtülüdür. Ülkenin güney kısmı ise çöller ile kaplıdır.

Katar Nüfusu Ve Önemli Şehirleri

Yaklaşık 3 Milyon nüfusu olan Katar’ın nüfus yoğunluğunun büyük kısmı başkent Doha bölgesinde toplanmıştır.

Katar’da doğa harikalarının bulunduğu, bir çok görülmesi gerek turistlik şehir vardır. Bunların bazıları; Doha Şehri, Duhan Şehri, Al Khor Şehri, El Vakra Şehri ve Er Reyyan Şehri’nde bulunmaktadır.

Katar’ın Yönetim Şekli

Resmi dili Arapça olan Katar’ın, yönetim şekli üniter anayasal mutlak monarşi’dir.

Katar Ekonomisi

Katar ekonomisi 1940’lara kadar balıkçılık ve inci avcılığına bağlıydı. Fakat 1940’larda ülkedeki petrol rezervlerinin bulunması ile ülkenin ekonomisi bir anda değişti. Katar, şuanda Dünya’nın en fazla gaz rezervine sahip ülkeleri arasında yer alıyor. 1 tanesi karada, 6 tanesi denizlerde olmak üzeri 7 adet doğalgaz üretim noktaları bulunmaktadır.

Ülkede petrol rezervlerinin ortaya çıkması ile beraber gübre ve çimento sanayi de gelişmeye başlamıştır.

Katar’ın toprakları tarıma pek elverişli olmadığı için ülke tükeim maddeleri ihtiyacının neredeyse tamamını dışarıdan ithal etmektedir.

Katar’da Spor

Bir çok ülkede olduğu gibi Katar’da da en fazla sevilen spor futboldur. Bunun dışında Tenise olan merak da şaşırtıcıdır. Her yıl uluslar arası düzeyde 5 ayrı turnuva düzenlenmektedir.

2022 Katar Dünya Kupası

2022’de Katar’da, 20 Kasım – 18 Aralık tarihleri arasında yapılacak olan Dünya Kupası daha start almadan çok konuşulmaya başlandı. Bugüne kadar hep yaz aylarında yapılan turnuva ilk kez sonbahar, kış aylarında organize edilecek. Turnuva’nın bu tarihler arasına alınmasının nedeni Katar’daki hava sıcaklıkları. Ülke’de yaz aylarında ortalama 50 dereceyi bulan hava sıcaklıkları normalde temmuz ve ağustos aylarında yapılan turnuvanın ileri tarihlere alınmasında başrol oynamıştır. Bakalım Katar; klimalı, muhteşem dizayn edilmiş stadyumları ile bu işin üstesinden gelebilecek mi?