1986 Meksika Dünya Kupası, Dünya Kupası Tarihi’nin 13. turnuvasıdır.
Kolombiya, 1986 Dünya Kupası’nı organize etmeye seçilse de ekonomik sorunlarından dolayı bu hakkından vazgeçmiştir.
Meksika, 1986 Dünya Kupası’nı organize ederek ilk kez Dünya Kupası’nı 2. kez organize eden ülke olnuştur.
Meksika Dalgası bu Dünya Kupası’nda ortaya çıkmıştır.
Arjantin’in şampiyonluğu ile sonuçlanan organizasyonda; Maradona’nın Çeyrek Final mücadelsinde İngiltere’ye attığı gol turnuvaya damgasını vurmuştur.
Statü değiştirilmiş ve 24 takım, 4’erli 6 gruba ayrılmıştır. Gruplarda ilk iki sırayı paylaşan takımlar ve 3 adette en iyi grup üçüncüleri bir üst tura isimlerini yazdırmışlardır.
Turnuvaya A Grubu’nda başlayan Arjantin, İtalya’nın önünde grubu lider bitirmiş ve ismini Son 16 Turu’na yazdırmıştır. Son 16 Turu’nda Uruguay’ı 1-0 ile geçen Arjantin Çeyrek Final’de İngiltere’nin rakibi olmuştur. Arjantin’in 2-1 kazandığı mücadelede Maradona, ilk golü rakip filelere eli ile atmış ve Dünya Tarihi’nde unutulmayacak bir olayın başrolü olmuştur. Bu gol daha sonralardan ‘’Tanrı’nın eli ‘’ olarak isimlendirilmiştir. Ardından Yarı Final’de Belçika’yı 2-0 mağlup eden Tangocular, Final’de ise Batı Almanya’yı 3-2 mağlup ederek tarihlerindeki 2. Dünya Kupası şampiyonluklarına uzanmışlardır.
İngiltere maçında ilk golü eliyle atan Maradona, takımını galibiyete taşıyan golü ise orta sahadan 6 kişiyi çalımlayarak atmıştır.
1986 Dünya Kupası’nı Arjantin müzesine götürüken; Batı Almanya ikinci, Fransa üçüncü, Belçika’da dördüncü olmuştur.
Toplamda 52 müsabaka oynanmış ve bu müsabakalarda 132 gol atılmıştır. Maç başına gol ortalaması yaklaşık olarak 2.52 olmuştur.
Turnuva’nın en iyi oyuncusu Dünya Kupası’nın Arjantin’e gitmesinde büyük pay sahibi olan Diego Armando Maradona seçilmiştir.
İngiliz forvet, Gary Linekers ise attığı 6 gol ile turnuvanın gol kralı olmuştur.
İngiltere, Polonya ve Portekiz’in bulunduğu grubu lider olarak tamamlayan Fas, ilk defa bir Dünya Kupası’nda grup aşamalarını lider tamamlayan Afrika ülkesi olmuştur.
Bu turnuva ile beraber aynı grupta yer alan takımların son maçlarının aynı saatte yapılması uygulamasına geçilmiştir. 1978 Arjantin Dünya Kupası’nda grupta son maçın gece oynanması ve Arjantin’in Peru’yu 6-0 mağlup ederek averaj ile grubu lider tamamlaması bu kararın alınmasında etkili olmuştur.